De laatste jaren valt het me op de verenigingen uit onze omgeving schaamteloos spelers komen lopen ronselen bij Zuidoost United. Soms opvallend in een jas van de vereniging, soms meer incognito spelers en ouders benaderen.

Afgelopen weekend zijn er wederom spelers van Zuidoost United, op de velden van Zuidoost United benaderd om de overstap te maken naar een andere club.

Als voetballiefhebber, maar zeker ook als sympathisant van Zuidoost United, vind ik dat dit absoluut niet kan. We hebben de betreffende clubs andere jaren al eens geïnformeerd dat dit niet gewenst is, maar toch blijven ze onze jongens benaderen. Dat wordt door velen als zeer vervelend ervaren.

Dat onze spelers benaderd worden kun je zien als een gevoel van onmacht en frustratie bij die andere club, over dat hun eigen opleiding bij de jeugd kennelijk niet goed loopt. Dat ze op zoek moeten naar andere spelers voor hun selecties. Kennelijk sta je daar als lid snel buitenspel.

Het is natuurlijk niet verboden om spelers van andere clubs te benaderen, maar wel als het om jonge spelers gaat. En in dit geval gaat het echt niet om Ajax of Barcelona, maar om vergelijkbare verenigingen als Zuidoost United. Of zijn ze wel vergelijkbaar? Kennelijk is onze jeugdopleiding hun opleiding al gepasseerd. Maar je gaat je wel afvragen waar het morele kompas is. Dan kun je als club wel een mooi verhaal ophangen dat spelers kunnen groeien, maar of dat een werkelijk verhaal is? En waar leidt dit dan toe? Immers weinig spelers halen het eerste team waar ze voor benaderd worden.

Jonge spelers benaderen doen wij als Zuidoost United niet. De meeste fatsoenlijke verenigingen doen dat niet.

Hoogmoedswaanzin.

Als je nu een profclub bent, dan ligt het anders want je hebt een perspectief. Kleine clubs moeten dat niet willen. Ik vind het hoogmoedswaanzin.

Als spelers niet langs het veld worden benaderd, dan worden hun ouders wel gebeld. Ik weet dat het bestuur contact gaat maken met elke club die dit doet bij Zuidoost United. Hun morele kompas is niet juist. Concentreer je op je eigen leden in plaats van deze ronselpraktijken.

Zuidoost United gaat voor de voetbaltechnische ontwikkelingen van elk kind. Door meer gerichte trainingen en door het opbouwen van meer weerstand, om nog beter de talenten van kinderen te ontwikkelen. Dat moeten andere clubs ook maar gaan doen!

Laten we vooral het positieve uit de spelers halen!

Ronald Esajas.

(Column van Ronald Esajas. Ronald is oud bestuurslid van Zuidoost United en staat nog met regelmaat langs de lijn, genieten van onze spelers, of als scheidsrechter in het veld).