Hij was bestuurslid vanaf de oprichting van Zuidoost United in mei 2010. Daarvoor draaide Ronald al twee decennia mee bij de Kerngroep Surinaamse Jongeren Bijlmer (KSJB).  Afgelopen jaar nam Ronald afscheid van het bestuur, maar is nog steeds actief zoals met het Livio toernooi. Een veelkleurige altijd geheel vrijwillige bijdrage aan de vereniging Zuidoost United. Reden voor het bestuur om Ronald Esajas te benoemen als Erelid van de vereniging.

Na afloop van de goed bezochte Visie/Vitaliteitsessie van Zuidoost United, wist bestuurslid Rob Wiersma kort de spanning op te voeren. Maar uiteindelijk was duidelijk dat Ronald, als begeleider van deze avond, in de bloemetjes werd gezet met deze welverdiende eretitel. Het aardige is dat titels veelal weer nieuw werk met zich mee brengt, zo werd Ronald geinstalleerd als een van de commissieleden voor het 10-jarig bestaan van deze bloeiende vereniging (mei 2020).