Bondscoach Sarina Wiegman is vrijdag 14 februari j.l. in Zeist gepresenteerd als ambassadeur van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland. Daarnaast maakte ING bekend dat het de komende vijf jaar minimaal vijf miljoen zal investeren in het meiden- en vrouwenvoetbal in de breedtesport. Sinds 2014 ontvangen 500 amateurclubs in Nederland minder of meer geld van de ING, hoofdsponsor van de KNVB. De bedragen variëren van 1.000 tot 25.000 euro per jaar. In die laatste en hoogste categorie vallen zo’n 150 clubs. Zuidoost United zit in de eerste categorie.

Van die clubs zal ING eisen dat zij de komende vijf jaar minimaal een kwart van het sponsorgeld besteden aan de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal binnen hun club. Bijvoorbeeld aan social-mediacampagnes, kleding, vriendinnendagen en het aantrekken van gediplomeerde trainers.

Voor Amsterdam, met 53 verenigingen in totaal, zou dat gelden voor tien clubs, waaronder WV HEDW, SC Buitenveldert, Swift en Zeeburgia. Elke club beschikt over een ambassadeur van de ING die zal bijhouden of het geld daadwerkelijk bij de meiden- en vrouwenafdelingen van de clubs terechtkomt. Clubs die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen gekort worden op het sponsorgeld of het hele bedrag kwijtraken. Ook Zuidoost United beschikt over een zowel een ING-voetbalambassadeur als een ING G-voetbalambassadeur.

In de plannen wordt ook ingezet op een groei van het aantal vrouwelijke leden, van 160.000 naar 200.000 in 2025. Wiegman: “Het meiden- en vrouwenvoetbal heeft de afgelopen paar jaar al enorme stappen gemaakt. Dat is geweldig om van dichtbij te zien en te ervaren. Maar, en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, we zijn er nog niet.”

“De volgende stap die we willen zetten, is dat er voor elk meisje, voor iedere vrouw, een plek is in het voetbal. Binnen of buiten het veld. En het is supermooi dat ING en de KNVB hier vol op willen inzetten.”

Bron: www.parool.nl (15-02-2020).